بازگشت به صفحه اصلی                             

علیه تبعیض   
سازمان دفاع از حقوق زن در ایران

 

 


هر روز زنی می میرد

 

 



نمایندگان آژانس های سازمان ملل در نشستی که به مناسبت روز ملل متحد در تهران برگزار شد نسبت به وضعیت زنان و کودکان در ایران ابراز نگرانی کردند.
 


به گزارش هرانا به نقل از کانون زنان ایرانی,با این که نمایندگان این آژآنس ها در سخنان خود بر آمار های ارایه شده از سوی دولت ایران تاکید داشتند و در بسیاری موارد وضعیت زنان و کودکان را در مقایسه با کشورهای منطقه خوب ارزیابی می کردند اما تاکید کردند که ایران هنوز در مورد وضعیت زنان و کودکان با چالش هایی روبرو است .
 


به گفته "هول كي‌اوز" نماينده صندوق جمعيت سازمان ملل متحد هر روز یک زن بر اثر مشکلات ناشی از بارداری جان می دهد:"در مورد کاهش مرگ و میر مادران ایران پیشرفت داشته است اما در زمینه برابری جنسیتی هنوز راه دراز در پیش دارد .هر روز یک زن در اثر مشکلات بارداری می میرد . وضعیت ایران در مقایسه با کشور های منطقه در این مورد خوب است اما وقتی فکر کنید که آن یک زن ممکن است خواهر یا همسر خود شما باشد دیگر این یک مرگ هم قابل تحمل نیست."
 


او ادامه داد: "ميزان شيوع استفاده از لوازم پيشگيري در ايران نسبت به منطقه بسيار بالاست هنوز 20 درصد از زنان باردار اعلام مي‌كنند كه بارداري آنها ناخواسته بوده است. "
 


در ادامه ی این گزارش آمده است,الزيرا ساينبايوا , نماينده مقيم موقت برنامه عمران سازمان ملل متحد هم تاکید کرد پيشرفت ايران در زمينه كاهش مرگ و مير كودكان فقر و بهبود وضعيت محيط‌زيست و به طور كلي اهداف توسعه هزاره سوم مناسب بوده است اما هنوز لازم است با تغيير در سياست‌هاي جنسيتي و توانمندسازي زنان گام‌هاي موثرتري در رسيدن به اهداف هزاره سوم برداشته شود. "
 


علي مجتهد شبستري , رئيس دفتر ملل متحد براي هماهنگي امور انسان دوستانه نیز تاکید کرد :" بيشتر كشته‌شدگان زلزله و سيل در ايران را زنان و كودكان تشكيل مي‌دهند و به همين جهت دولت به دنبال توانمندسازي زنان در برابر بلاياي طبيعي و مقابله با آنان است.در بخش توانمندسازي زنان و بلاياي طبيعي سازمان ملل در تمام استان‌ها همكاري‌هاي لازم را با دولت ايران انجام داده است."



اعدام کودکان خلاف قانون است
 


پاتریتزیا دیجیووانی , معاون نماینده صندوق کودکان سازمان ملل متحد نیز در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره اعدام افراد زیر 18 سال در ایران گفت:" ما در یونیسف آماری از اعدام افراد زیر 18 سال نداریم , البته اطلاع داریم که در مورد جرایمی مثل قتل که پیش از 18 سالگی اتفاق افتاده افراد را تا سن 18 سالگی در زندان نگه می دارند و بعد اعدام می کنند که این برخلاف قوانین است:" او ادامه داد:" ما تلاش می کنیم در این زمینه با قوه قضاییه گفتگو کنیم و بگوییم این موارد به شدت با قانون مغایرت دارد.تلاش می کنیم تا خشونت علیه کودکان توسط هر کسی, مردود شناخته شود ."



قانون حذف یارانه ها به زیان زنان و کودکان



"آیا حذف یارانه ها با اهداف توسعه در تضاد است و منجر به گسترش و تعمیق فقر می شود؟"



آمبروجيو ماننتي, نماينده سازمان بهداشت جهاني در ايران در پاسخ به این سوال خبرنگاران گفت:" سازمان بهداشت جهاني دغدغه‌هاي بسياري در رابطه با اعمال قانون حذف يارانه‌ها دارد و نگران چگونگي پياده‌سازي اين قانون است.فقر، بيكاري و تبعيض جنسيتي در صورتي كه اين قانون به درستي اجرا نشود گريبان كشور را مي‌گيرد. البته بايد منتظر ماند و ديد كه دولت چگونه سيستم‌هاي حمايتي خود را اعمال مي‌كند. "



او ادامه داد:" سازمان ملل بايد ميزان تاثير اعمال اين سياست در كشور را ارزيابي كرده و شكاف‌هايي را كه در سيستم رفاهي كشور وجود دارد بررسي كند." كارلوس زاكانيني ,نماينده كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل متحد هم با تاکید بر تاثيرات بسيار منفي تصويب اين قانون بر پناهندگان گفت:" دولت كمك‌هايي را كه به شهروندان خود با حذف يارانه‌ها اختصاص مي‌دهد به پناهندگان نمي‌دهد بنابراين وضعيت پناهندگان اسف‌بار مي‌شود. "
 


به گفته هول كي‌اوز ,نماينده صندوق جمعيت سازمان ملل متحد فعاليت اقتصادي مردان در ايران بسيار بيشتر از زنان است , بنابراين آنها بیشتر از زنان به منابع مالي دسترسي دارند , از آنجايي كه پرداخت كمك مالي دولت نيز به سرپرست خانوار يعني مرد تعلق مي‌گيرد با قانون حذف يارانه‌ها و شرايط به ضرر زنان تمام مي‌شود و تبعيض جنسيتي بيشتر مي‌شود. "



قاچاق ميراث ‌فرهنگي ادامه دارد



جونكو تانيگوتي جانشين موقت يونسكو گفت:" با وجود اين كه سازمان‌هاي نظامي در ايران براي جلوگيري از قاچاق غيرقانوني آثار باستاني تلاش می کنند اما همچنان قاچاق ميراث فرهنگي ادامه دارد. يونسكو با همكاري اداره مبارزه با موادمخدر و قوه قضائيه فعاليت‌هايي را آغاز كرده تا از اين طريق بتواند از قاچاق آثار باستاني ايران جلوگيري كند." به گفته او يكي از ابزارهاي مهم و موثر در جلوگيري از قاچاق ميراث فرهنگي ايران عضو شدن ايران در كنوانسيون 1985 يونسكو است كه از اين طريق با افزايش همكاري‌هاي بين‌المللي هم امكان قاچاق ميراث فرهنگي كاهش پيدا كند و هم امكان برگرداندن آثار باستاني قاچاق شده به ايران امكان‌پذير شود. اما ایران هنوز به این کنوانسیون نپیوسته است.



60 درصد هزينه‌هاي بهداشتي بر دوش مردم
 


آمبروجيو ماننتي , نماينده سازمان جهاني بهداشت هم نگرانی هایی داشت." وضعيت ايران در رابطه با بيمارهاي مسري مانند ايدز، در مقايسه با كشورهاي منطقه خوب است. اما نگراني‌هايي در رابطه با هزينه بالاي بهداشت و درمان وجود دارد. 50 تا 60 درصد هزينه‌هاي بهداشتي در ايران بايد توسط خود افراد و از جيب آنها پرداخت می شود و بيمه آن را پرداخت نمي‌كند . اين موضوع نگراني‌هايي را براي سازمان ملل در رابطه با مردم فقير كه منابع مالي محدود دارند ايجاد كرده است."
 


او البته در تشریح وضعیت درباره وضعيت شیوع بیماری ايدز در ايران کمتر اظهار نگرانی کرد : "رشد رو به افزايش ايدز در ايران متوقف شده است و اين وضعيت بسيار مناسبي است. هر چند كه اين به معناي متوقف شدن صد درصد بيماري ايدز در ايران نيست اما ايران توانسته است اقدام مناسبي در متوقف كردن روند افزايشي ايدز انجام دهد. وزارت بهداشت در ايران اقدامات مناسبي در رابطه با پيشگيري از بروز بيماري ايدز انجام داده و صندوق جهاني نيز برنامه وسيعي براي كنترل ايدز در دست اجرا دارد. "
 


ماننتي گفت:" اگر طرح پزشك خانواده در ايران تقويت شود كمك‌هاي بزرگي به بهبود دسترسي به هدف توسعه هزاره سوم در رابطه با سلامت كودكان و مادران صورت می گیرد. "
 


به گفته هول‌ تي‌اوز , نماينده صندوق جمعيت سازمان ملل متحد ايران 26 ميليون دلار از صندوق جمعيت سازمان ملل متحد براي مقابله با ايدز دريافت كرده است تا ميزان شيوع ايدز را به كمتر از 1/0 درصد برساند.
 


قرار است 250 هزار معلم آموزش داده شوند تا نحوه جلوگيري از انتقال ايدز را به دانش‌آموزان آموزش دهند همچنين اقداماتي در دانشگاه‌ها و همچنين در بين زندانيان براي مقابله با ايدز انجام خواهد شد.



نماينده سازمان جهاني بهداشت در ايران در پاسخ به خبرنگاران درباره آخرین آمار تلفات آنفولانزای خوکی گفت:" چهار هزار و 500 نفر بر اثر آنفلوآنزاي نوع A جان داده‌اند.كمترين ميزان شيوع آنفلوآنزاي خوكي در منطقه خاورميانه و آفريقا اعلام شده است. در ايران تاكنون هزار و 194 نفر به آنفلوآنزاي نوع A مبتلا شده‌اند كه 16 نفر آنها فوت كرده‌اند. وزارت بهداشت تاكنون اقدامات مناسبي براي مقابله با اين بيماري انجام داده است و سيستم مراقبتي بسيار دقيقي تدوين كرده است."
 


اوادامه داد: " در حال حاضر واكسن آنفلوآنزاي نوع A در كشور وجود ندارد در حالي كه بهترين روش براي جلوگيري از شيوع اين بيماري استفاده از واكسن است. وزارت بهداشت در صدد است كه تا يك ماه آينده واكسن آنفلوآنزاي خوكي را به كشور وارد كند و درخواست دو ميليون دز از اين دارو را داده است." در روزهای گذشته اخباری مبنی بر تعطیلی مدارس در تهران و کرمانشاه منتشر شده است اما مسوولان آموزش و پرورش همچنان بر تکذیب این اخبار اصرار دارند .اما سازمان ملل هم تنها آمار وزارت بهداشت را در اختیار دارد.



نماينده سازمان جهاني بهداشت در ايران گفت:" سازمان ملل به طور مستقل نمي‌تواند آمار و ارقامي در رابطه با آنفلوآنزاي نوع A و شيوع آن در كشور تهيه كند و اطلاعات سازمان ملل نيز بر اساس آمارهايي است كه وزارت بهداشت اعلام مي‌كند كه بر اساس اين آمارها گفته شده در شرايط فعلي آنفلوآنزاي نوع A در مدارس شيوع پيدا نكرده است. " او توصیه کرد:" براي جلوگيري از شيوع اين بيماري اگر لازم شود بايد اقداماتي مانند تعطيلي مدارس نيز انجام شود. "

'

پناهندگان هزینه ای زیادی برای دولت ندارند



كارلوس زاكانيني , نماينده كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل متحد نیز با اشاره به وجود یک میلیون نفر پناهنده رسمي در کشور گفت:" اين تفكر كه پناهنده هزينه‌هاي فراواني دارد كه دولت بايد آنها را بپردازد اشتباه است بيشتر پناهندگان در ايران كار و درآمد دارند و اين‌گونه نيست كه دولت هزينه‌هاي فراواني را براي يك پناهنده انجام دهد. هر چند كه دولت ايران به پناهندگان خدمات آموزشي و بهداشتي ارائه مي‌كند اما اين هزينه‌ها چندان زياد نيست.كشور ميزبان پناهنده موظف است امكانات مورد نياز پناهندگان را تامين كند و سازمان ملل صرفا كمكي براي بهبود شرايط پناهندگان ارائه مي‌كند.
 


" به گزارش ايسنا، نمايندگان صندوق‌هاي ذيربط سازمان ملل متحد با حضور در اين نشست در مورد وضعيت بيمه زنان خانه‌دار در ايران اظهار بي‌اطلاعي كرده و گفتند جوابي در رابطه با اين موضوع ندارند. اين در حالي بود كه «ديجيوواني» ـ معاون نماينده صندوق كودكان سازمان ملل متحد ـ به برنامه‌هاي اين سازمان با دولت ايران براي توانمندسازي زنان اشاره كرد و گفت: هنوز در اين رابطه به نتيجه خاصي نرسيده‌ايم و اميدواريم براي توانمندسازي اين دسته از زنان تا هفت هشت ماه آينده فعاليت‌هايي را با دولت ايران داشته باشيم.



مرگ و مير ناشي از تصادفات جاده‌اي و رتبه ايران در بين ساير كشورها از ديگر سوال های خبر نگاران بود .
 


نماينده سازمان جهاني بهداشت گفت:" يكي از بزرگ‌ترين گرفتاري‌ها و فشار بيماري ناشي از تصادفات جاده‌اي است كه مطالعات انجام شده نشان مي‌دهد يكي از بزرگ‌ترين عوامل مرگ و مير در ايران تصادفات جاده‌اي هستند.



منبع خبر : هرانا