بازگشت به صفحه اصلی

سیزده عضو جندالله به استثنای عبدالحمید ریگی اعدام شدند'

 

عبدالحمید ریگی - عکس از خبرگزاری فارس

عبدالحمید ریگی در میان سیزده اعدام شده روز سه شنبه نبوده است

سیزده نفر به جرم عضویت در گروه جندالله اعدام شده اند اما اجرای حکم یکی از محکومان به تعویق افتاده است.

روز سه شنبه، 14 ژوئیه (23 تیر)، به نقل از ابراهیم حمیدی، رئیس کل دادگستری استان سیستان و بلوچستان، گزارش شد که احکام سیزده نفر که به جرم عضویت در گروه جندالله به اعدام محکوم شده بودند به اجرا گذاشته شده اما حکم عبدالحمید ریگی، برادر عبدالمالک ریگی، رهبر این گروه، چند روز به تعویق افتاده است.

آقای حمیدی در مورد دلیل تعویق در اجرای این حکم گفته است که یکی از مراجع امنیتی استان سیستان و بلوچستان اطلاعاتی در مورد این پرونده به دست آورده که تکمیل آنها مستلزم ادامه تحقیقات از عبدالحمید ریگی است.

پیشتر اعلام شده بود که احکام اعدام در ملاء عام در یک پارک عمومی در زاهدان اجرا خواهد شد اما رئیس دادگستری استان گفته است که احکام در بامداد سه شنبه در محوطه زندان به اجرا گذاشته شد.

او در مورد علت تغییر در محل اجرای حکم توضیحی نداده است.

مقامات قضایی ایران اسامی اعدام شدگان، نحوه بازداشت، و روند رسیدگی به پرونده آنان جزئیاتی انتشار نداده اند اما گفته اند که این افراد به جرم محاربه و فساد در ارض، حملات تروریستی و گروگانگیری به مرگ محکوم شدند هرچند مشخص نیست که آیا همه آنان با این اقدامات ارتباط داشته اند یا به دلیل یا ظن عضویت در گروه جندالله محکوم دانسته شده اند.

 

حمیدی اسامی اعدام شدگان و جزئیات پرونده را فاش نکرده است

همچنین، پیشتر به نقل از مقامات قضایی استان سیستان و بلوچستان از محکومیت دوازده نفر به اعدام خبر داده بودند اما روز سه شنبه، اعدام سیزده نفر و تعویق در اجرای حکم یک نفر دیگر گزارش شد.

روز سه شنبه هم خبرگزاری کار ایران به نقل از اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی گزارش کرد که دوازده نفر از اعضای جندالله که دستگیر شده بودند در دادگاه انتقلاب محاکمه و به اعدام محکوم شدند.

در مورد عبدالحمید ریگی نیز اخبار ضد و نقیضی انتشار یافته و چند هفته پیش، یک شبکه تلویزیونی وابسته به دولت جمهوری اسلامی گزارش کرد که آقای ریگی قبل از اعدام، در مصاحبه ای از ارتباط خود با آمریکا پرده برداشته است.

اعتراض به نحوه صدور احکام

در پی اعلام تصمیم دادگستری استان سیستان و بلوچستان به اعدام این افراد، چند گروه مدافع حقوق بشر نسبت به محاکمه عادلانه متهمان ابراز تردید کرده و خواستار توقف اجرای حکم اعدام و پایبندی نظام قضایی جمهوری اسلامی به تعهدات خود در رعایت موازین شناخته شده دادرسی شدند.

گروه عفو بین الملل، از سازمان های مدافع حقوق بشر، صدور احکام اعدام را فاقد ارزش قضایی خوانده و گفته است که این مجازات در واکنش به رویدادهای اخیر منطقه صادر شده و ماهیتی سیاسی و امنیتی دارد.

جنبش مقاومت مردمی ایران - جندالله - یک گروه مسلح مخالف دولت جمهوری اسلامی است که هدف خود را حمایت از حقوق اقلیت سنی مذهب ایران به خصوص در استان سیستان و بلوچستان اعلام داشته و رهبری آن را عبدالمالک ریگی برعهده دارد.

 

جندالله مسئول انفجار در مسجد امیرالمومنین شناخته شده است

در سال های اخیر، این گروه مسئولیت یک رشته اقدامات خشونت آمیز از جمله حمله به ماموران دولتی و چند مورد بمب گذاری را برعهده گرفته است.

از جمله اقدامات این گروه، عملیات تاسوکی در اسفندماه سال 1384 است که در جریان آن، افراد مسلح با بستن جاده زابل به زاهدان در نزدیکی پاسگاه تاسوکی، اتومبیل های عبوری را متوقف کردند و بیست و دو تن از سرنشینان آنها را کشتند.

گروه جندالله کشته شدگان را عوامل دولتی و امنیتی توصیف کرد اما منابع دولت ایران گفتند که اکثر قربانیان این حمله از افراد عادی بوده اند.

در خرداد ماه سال جاری هم انفجاری در مسجد امیرالمومنین زاهدان روی داد که در جریان آن، بیست و پنج نفر کشته و شماری زخمی شدند و جندالله مسئول آن اعلام شد.

رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان گفته است که وزارت امور خارجه مدارکی را در مورد اقدامات گروه جندالله تهیه و آنها را به مراجع قضایی پاکستان تحویل داده و از پلیس بین المللی خواستار دستگیری اعضای این گروه شده است.

عبدالحمید ریگی در پاکستان بازداشت و سال گذشته توسط دولت پاکستان به جمهوری اسلامی تحویل داده شد.

بی بی سی