درآمدهای نفتی را چه کسی به تاراج برد؟

به قلم : ناصر اعتمادی

تاریخ انتشار مقاله 14/12/2008 به روز شده 14/12/2008 16:03 TU


 

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در دولت محمد خاتمی در همایشی که در تهران با عنوان "نفت، توسعه و دموکراسی" برگزار شد، گفت که از زمان اکتشاف نفت در ایران تا امروز ارزش کل نفتی که در این کشور استخراج شده، هزار میلیارد دلار بوده که ششصد میلیارد دلار آن متعلق به دورۀ بعد از انقلاب اسلامی است.

وزیر سابق نفت در ادامه افزوده است که تنها در سه و نیم سال گذشته درآمدهای نفتی دولت محمود احمدی نژاد بالغ بر دویست و شش میلیارد دلار بوده که دست کم صد و هفت میلیارد دلارش باید به حساب ذخیرۀ ارزی کشور واریز می شده که در عمل نشده است.

در این باره یک سخنران دیگر همایش "نفت، توسعه و دموکراسی"، محمد ستاری، رئیس سابق سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور که به دستور محمود احمدی نژاد منحل شد، گفته است که موجودی حساب ذخیرۀ ارزی ایران در حال حاضر منفی است.

محمد ستاری فر در جای دیگری از سخنانش دولت نهم را وابسته ترین دولت به درآمدهای نفتی توصیف کرده که در عین حال بخش بزرگی از همین درآمدها را هدر داده است. رئیس پیشین سازمان منحلۀ برنامه و بودجه در ادامه گفته است که دولت وابسته به درآمدهای نفتی و به تبع، دولت محمود محمود احمدی نژاد بیگانه ترین دولت با توسعۀ سیاسی و دموکراسی است، زیرا، به گفتۀ محمد ستاری فر، "دولتی که دنبال توسعۀ آزادی های فردی باشد، دولتی است که محتاج به مردم و به درآمد آنهاست و این درآمد را از کار مردم جستجو می کند و نه از درآمدهای بادآوردۀ نفت".

محمد ستاری فر با استناد به آمار بانک مرکزی ایران افزوده است که درآمدهای ارزی ایران از محل صادرات نفت در سه و نیم سال اخیر در جمع دویست و پنجاه و پنج میلیارد دلار بوده است که در "یک فرآیند ناکارآمد به تاراج رفته است." او گفته است : هر چند دولت نهم، موجودی حساب ذخیرۀ ارزی را بیست و پنج میلیارد دلار اعلام می کند، اما از آنجا که قریب پانزده میلیارد دلار این اندوخته باقی مانده از دولت خاتمی است، موجودی حساب ذخیرۀ ارزی ایران در حال حاضر منفی است.

در پایان، محمد ستاری فر، افزوده است که اگر دولت نهم بخواهد بخشی از کسری بودجۀ جاری را نپردازد و در واقع آن را پنهان کند، نیازمند هشتاد و پنج میلیارد دلار در بودجۀ سال آینده است. در اظهاری جداگانه محمدرضا عارف معاون اول دولت سید محمد خاتمی گفت : واقعیت های امروز نشان می دهند که حتا با نفت ١٠٠ دلار در بشکه هم دولت با کسری بودجه روبرو خواهد بود و قطعاً کشور در سال های آتی به دلیل کاهش قیمت نفت با چالش های جدی روبرو خواهد بود که نتیجه اش کاهش سرمایه گذاری و بودجه های عمرانی است. معاون اول رئیس جمهور در دولت محمد خاتمی در پاسخ به این سئوال که دولت نهم با بیش از دویست میلیارد دلار درآمد نفتی در سه سال اخیر چه کرده، گفت ما هم همین سئوال را از دولتمردان داریم و می خواهیم که در این مورد به مردم گزارش دهند.

اظهارات انتقادی مسئولان دولت محمد خاتمی با واکنش خبرگزاری فارس نزدیک به جناح اصولگرایان روبرو شد که در مطلبی خطاب به سخنرانان همایش "نفت، توسعه و دموکراسی" و با عنوان "همایش خالی کنندگان قلک پنجاه میلیارد دلار دلاری حساب ذخیره ارزی"، اظهار داشت : کسانی که امروز در کسوت منتقدان دولت نهم درآمده اند، فراموش کرده اند که در فاصلۀ سال های ٨٤-٧٩ چگونه و برای چه اهدافی پنجاه میلیارد دلار حساب ذخیرۀ ارزی کشور را خالی کردند.

خبرگزاری فارس با اشاره به آمار بانک مرکزی ایران مدعی شده که دولت محمد خاتمی در دو سال آخر عمر خود یعنی در سال های ٨٢ و ٨٣ حدود شصت میلیارد دلار از مجموع تقریباً شصت و چهار میلیارد دلار درآمدهای نفتی کشور را مصرف کرده است.