بازگشت به صفحه اصلی

علیه تبعیض
سازمان دفاع از حقوق زن در ایران

 

 

 

 

مبارزه علیه تبعیض جنسیتی یک عرصه مهم اعتراض در دانشگاه

 

  " شهلا دانشفر "

 تبعیض جنسیتی یک موضوع مهم اعتراض دانشجویان در دانشگاههاست. رژیم اسلامی در فاصله تعطیلات تابستان از فرصت نبودن دانشجویان، استفاده کرد و پذیرش دانشجویان دختر را در ۷۷ دانشگاه و ۳۶ رشته تحصیلی ملغی اعلام نمود. در همین راستا و در جهت اسلامی کردن دانشگاهها طرحهای جداسازی جنسیتی و حجاب اجباری شدت یافت. روشن است که همه این تلاش ها برای اعمال کنترل بیشتر بر دانشگاهها و امنیتی کردن فضای آنست. برای اینکه رژیم اسلامی از دانشگاهها که همواره سنگر اعتراض برای آزادی و برابری در سطح جامعه بوده است، وحشت دارد.


اما بعد از بازگشایی دانشگاهها از همان آغاز مهر ماه زمزمه های اعتراض بلند شد و مبارزه علیه تبعیض جنسیتی و حجاب اجباری به موضوع محوری اعتراضات دانشجویی تبدیل شد. از جمله در همین فاصله یک ماهی که از آغاز سال جدید تحصیلی میگذرد، در دانشگاههای صدرا در تهران، پیام نور مریوان، دانشگاه سراسری شیراز در پردیس، دانشگاه آزاد در تویسرکان، دانشگاه ساری، دانشگاه علم و صنعت، در ارتباط با مساله تبعیض جسنیتی و حجاب دانشجویان دست به اعتراض و مبارزه زده اند. یک نمونه آن دانشگاه پیام نور مریوان است که در آن دانشجویان دختر در کلاسهای دانشجویان پسر و دانشجویان پسر در کلاسهای دختران شرکت کردند و به این شکل اعتراض خود را علیه قوانین ارتجاعی اسلامی نشان دادند.


واقعیت اینست که مبارزه علیه تبعیض جنسیتی و حجاب اجباری یک عرصه دایمی اعتراض مردم با رژیم اسلامی در جامعه است و دانشگاه یک مرکز مهم این اعتراضات است. به عبارت روشنتر مبارزات دانشجویان در دانشگاهها به مبارزات هر روزه مردم در خیابان وصل است.


ترس از گسترش این اعتراضات است که این موضوعات را مدتهاست به یکی از موضوعات نزاعهای درونی حکومت تبدیل کرده است. یک نمونه آن اظهار نظر علی عباسپور تهرانی، استاد دانشکده برق دانشگاه شریف و رئیس دو دوره کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با حضور در غرفه خبرآنلاین در نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها ست. او با اعلام اینکه با تفکیک جنسیتی نمیشود فرهنگ اسلامی را به دانشگاه برد، آشکارا به شکست طرحهایشان اشاره دارد. او مشخصا نفوذ سکولاریسم را ضعف جمهوری اسلامی میخواند.


رژیم اسلامی از فضای ملتهب جامعه به شدت هراس دارد و ترس از شورش گرسنگان به کابوس هر روزه شان تبدیل شده است. از همین روست که در اظهاراتشان همواره یکدیگر را به همیاری و اینکه نباید موجبات عصبانیت و خشم مردم را فراهم کرد، پند و اندرز میدهند. نمونه اش اظهارات استاندار تهران در همین هفته است.


اینها همه حاکی از موضع ضعف و استیصال حکومت است. در چنین شرایطی میتوان به استقبال اعتراض گسترده علیه طرحهای رژیم برای اسلامی کردن دانشگاهها که یک محور اصلیش اجرای طرح تفکیک جنسیتی است، برخاست.


اخبار چنین اعتراضاتی راباید وسیعا منتشر کرد. با خبررسانی وسیع دانشجویان در دانشگاههای دیگر را مطلع کرده و کاری کرد که دانشگاههای هر چه بیشتری به این اعتراضات بپیوندند. این اعتراضات را باید سراسری و قدرتمند به جلو برد.


تبعیض جنسیتی در رشته پزشکی


علی عباسپور تهرانی، استاد دانشکده برق دانشگاه شریف در گفتگویی با خبر آن لاین میگوید: "اگر در رشته پزشکی سهمیه بندی جنسیتی نباشد، ۹۰ درصد دختران وارد رشته پزشکی میشوند". ایشان طبعا از طرفداران پیاده کردن طرح تبعیض جنسیتی در رشته های تحصیلی است. اما در این مورد معین پیشنهادش پذیرش ۵۰ درصد دانشجوی دختر و ۵۰ درصد پسر را دارد، البته حکمت چنین پیشنهادی نیز روشن است. ضمن اینکه تمام تلاشش نشان دادن راهکارهای عملی برای اسلامی کردن دانشگاه ها است. پیشنهاد او برای اجرای تبعیض جنسیتی در رشته پزشکی و رسیدن به طرح پذیرش ۵۰ درصدی از هر جنس به روشنی بیانگر دو موضوع مهم است. اول اینکه این گفته علی غباسپور نشان میدهد که چگونه تحت حاکمیت رژیم آپارتاید جنسی و فشارهای هر روزه اش بر روی زنان، باز در چنین ابعاد گسترده ای زنان در سطح جامعه حضور دارند و نقش ایفا میکنند. بطوریکه بقول ایشان اگر محدودیتی در تعداد پذیرش دانشجویان دختر در دانشگاهها نباشد، ۹۰ درصد دختران وارد این رشته خواهند شد و یا بنا بر آمارهای خودشان ۶۰ درصد دانشجویان را دختران تشکیل میدهند. ثانیا دغدغه ها و نگرانی های عباسپور نیز مثل دیگر مقامات و مسولین حکومت اسلامی است. او در این سخنان امرش اصلا و ابدا این نیست که استاندارد پزشکی در جامعه چگونه باید باشد و بعنوان مثال چقدر به پزشک و کادر درمانی در بیمارستانها و در سطح جامعه نیاز است. بلکه همه دغدغه و فکر او ترکیب جنسیتی پرشکان است تا خدشه ای بر رعایت شئونات اسلامی وارد نگردد. او نگران از اینست که مبادا بالانس جنسیتی در این رشته بصورتی به هم بخورد که در جایی ناگزیر پزشک مردی معالج زن بیماری باشد و یا برعکس زنان پزشک معالج مردان باشند. اینها همه محتوای فکری ذهن بیمار و متحجر او و مقامات و دست اندرکاران حکومت اسلامیست. به عبارت روشنتر پیشنهاد پذیرش ۵۰ درصد دختر و ۵۰ درصد در رشته پزشکی نیز بطور واقعی بخشی از تلاش دایمی این حکومت برای سازمان دادن جامعه ای براساس قوانین ارتجاعی اسلامی و بر اساس جنسیت و جداسازی جنسیتی است. نزاعهای درون حکومت نیز بر سر چنین موضوعاتی اختلاف بر سر چگونگی به اجرا درآوردن طرح اسلامی کردن جامعه است. کل این حکومت را باید با همه طرح ها و قوانینش به زیر کشید.


"همایش بی حجابی در گرگان"


سر تیر خبری یکی از سایت های رژیم در ۲۸ مهر ماه "همایش بی حجابی در گرگان" بود. بنا بر این خبر همایشی در تالار فخرالدین اسعد گرگان توسط شرکت فراز اندیشان برگزار شد . در این همایش مشتی از مقامات مختلف مرتجع دولتی از جمله اعضای شورای شهرگرگان ، شهردار ، فرماندار و مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان حضور داشتند. اما در این همایش اوضاع آنطور که انتظارش را داشتند و برایش برنامه ریزی کرده بودند به پیش نرفت و فضا فضای اعتراض بود. برای همین نیز آنچه که در آنجا اتفاق افتاد به صورت خبری داغ در رسانه های حکومتی انعکاس یافت.


موضوع مهم در این همایش به قول خبرنگارانشان اولا حضور زنان "بدحجاب" و "بیحجاب" در این همایش بود. ثانیا آنجایی هم که از جمعیت خواسته میشد که صلواتی بفرستند تا ثواب آخرت نصیبشان گردد، شرکت کنندگان با کف زدن و هورا فضا را در دست خود داشتند. طبعا این فقط یک خبر نیست. این فضای امروز جامعه ایران است. این نمونه ای از حضور یک جنبش قدرتمند علیه قوانین ارتجاعی اسلامی و علیه حجاب این پرچم آپارتاید جنیسی در ایران است. میخواهم بگویم که چنین است که رژیم اسلامی هر روزه به چالش کشیده میشود.

 

 

بازگشت به صفحه اصلی