بازگشت به صفحه اصلی                      

علیه تبعیض
سازمان دفاع از حقوق زن در ایران

 

 

 

 

نازنین برومند: چرا نه به پاپ در آلمان

 

 

گزارشی درباره آمدن پاپ به برلین

۲۵ سپتامبر ۲۰۱۱

روز پنجشنبه گذشته پاپ مقام اول واتیکان و یا به قول یکی‌ از سیاستمداران آلمان "رئیس دولت واتیکان" مهمان دولت آلمان در شهر برلین بود.

او دعوت شده بود که پس از مراسم مذهبی‌ با کاتولیک ها در مجلس آلمان نیز رسما صحبت کند.

این اولین باری بود که دولت آلمان پاپ را در مجلس خود به عنوان سخنران دعوت میکرد. این موضوع باعث شد که نه تنها سکولار‌ها و سازمانهای مدافع حقوق انسانی‌ علیه حضور پاپ اعتراض کنند بلکه از بین احزاب، اتحادیه ها و نمایندگان مجلس نیز در مقابل حضور پاپ در مجلس موضع بگیرند. چرا که طبق قوانین آلمان دولت باید در مقابل مذهب و ایدئولوژی خنثی باشد.

نمایندگان معترض میگفتند که مجلس محل نمایندگان مردم است که برای تصمیم‌گیری و بحث بر سر امورات مردم و مملکت گرد هم میایند و پاپ ربطی‌ به این مساله ندارد.

هرچند که بزرگترین حزب آلمان که هم اکنون در حکومت است و انگلا مرکل صدر اعظم آلمان، رئیس آن است یک حزب دمکرات مسیحی‌ است.

چند هفته قبل به محض شنیدن خبر آمدن پاپ به برلین جریانات مختلف از سازمانهای آتئیست، سکولار، مدافع حقوق زنان، کودکان، همجنسگرایان و غیره گرد هم آمدند و برای تدارک تظاهرات عظیمی‌ علیه پاپ تدارک دیدند.

روز پنجشنبه مصادف با ۲۲ سپتامبر ساعت ۴ بعد از ظهر ما نیز به صف چندین هزار نفره تظاهرات علیه پاپ پیوستیم. در خیابان‌های اطراف پلیس ضدّ شورش با ماشینهای خود مستقر شده بودند. ۶۵۰۰ پلیس از برلین و شهرهای دیگر به خاطر این تظاهرات بسیج شده بودند.

جالب این است که در چند قدمی تظاهرات از کنار چند پلیس ردّ شدیم. ناگهان یکی‌ از آنها ما را صدا زد و گفت که باید پوستر های ما را کنترل کند. بعد از بازرسی تک تک پوستر ها از آنها پرسیدیم که این بازرسی به چه دلیلی‌ است. آنها در جواب گفتند که کسی‌ اجازه ندارد که چیز توهین آمیز همراه خود داشته باشد. من هم هنگام رفتن گفتم اینها را هم از سازمانهاي اسلامي یاد گرفتید.

همه جا ابتکارات مختلف و بسیار جالبی‌ از طرف مردم عادی یا سازمانهای مختلف دیده میشد.

برای مثال روی یکی‌ از پوسترها با دست نوشته شده بود ۱۸۰۰۰ نفر در سال ۲۰۱۰ این کار را کردند. و به جای نوشتن آن کار تصویر یک مرد را کشیده بودند که دارد روی صلیب ادرار می‌کند.

مثال دیگر این بود که روی مقوایی نوشته شده بود "جامعه بدون مذهب = جامعه بدون پاپ = جامعه انسانی‌".

پوستر های حزب کمونیست کارگری و سازمان کودکان مقدمند نیز با عکس پاپ که روی آن نوشته شده بود " نه به پاپ" یا بزرگ نوشته شده بود " Wanted" یا عکس پاپ که خط قرمز به عنوان علامت ممنوعه روی آن کشیده شده و بالای آن نوشته شده بود "ما خواهان جدایی مذهب از دولت هستیم" از سازمان اکس مسلم توجه بسیاری از مردم را جلب میکرد. بعضی‌‌ها که پوستر اکس مسلم را میدیدند میگفتند حضور شما بخصوص در این تظاهرات خیلی مهم است. تعدادی نیز پوستر‌های ما را می‌گرفتند و با خود حمل میکردند.

در کنار اینها، ابتکارات دیگری مانند عروسک بزرگی‌ بود که شکل یک راهبه را داشت که در دستش چوب بزرگی‌ بود. به آن میگفتند راهبه کتک زن. این نمایش مدارس مذهبی‌ کاتولیک بود که در آن کودکان از طرف راهبه‌ها مورد آزار قرار میگیرند. و یا دو هنرمندی که با پوشیدن لباس پاپ و هیتلر دست در دست هم در صف تظاهرات راه می‌رفتند. این دو نفر روز قبل از تظاهرات نیز در شهر برلین این کار را کرده بودند و باعث جلب توجه مردم شده و بالاخره جلوی پارلمان آلمان از طرف پلیس دستگیر و جریمه نقدی شدند.

آنها اشاره به قراردادی میکردند که زمان حکومت هیتلر در سال ۱۹۳۳ بین پاپ آن ‌زمان در ایتالیا و دولت رایش سوم بسته شد. طبق این قرار داد باید همه مسیحیان کاتولیک به کلیسا مالیات بپردازند. واتیکان و یک کاردینال ایتالیا یی به اسم پاسیلی آن‌زمان به ازای این لطفی‌ که هیتلر به واتیکان کرد حمایت واتیکان را از آلمان نازی و فاشیسم دولت موسولینی (ایتالیا)، دولت فرانکو (فرانسه) و دولت پولیک (کروات) تضمین کرد.

این قانون مالیات هنوز در آلمان اجرا میشود.

در همان نگاه اول مشاهده کننده درک میکرد که مساله فقط حضور پاپ در پارلمان آلمان نیست.

اعتراض مردم فرای آن است. مردم در قرن ۲۱ دیگر تحمل مذهب را ندارند. مذهب را یک امر خصوصی میدانند. مردمی که در آن تظاهرات بودند چه مذهبی‌ و چه غیر مذهبی‌ خواهان کوتاه شدن دست مذهب از امورات زندگی‌شان بودند. این را یکی‌ از سخنرانان اصلی‌ تظاهرات میشاييل اشميت سالمون صریح و روشن اعلام کرد و با استقبال مردم روبرو شد.

جوانان زیادی در این تظاهرات بودند که چه همجنسگرا و چه جنس مخالفگرا خواهان آزادی عشق ورزیدن بودند. روی یکی‌ از پلاکارد‌ها این را نوشته بودند که "من عشق میورزم با هر کسی‌ که بخواهم، به هر شکلی‌ که بخواهم، هر زمانی‌ که بخواهم و هر کجا که بخواهم". مذهب کاتولیک مخالف همجنسگرا یی است و رابطه جنسی‌ قبل از ازدواج نیز ممنوع است.

یکی‌ دیگر از انتقادات شدید به واتیکان و پاپ اعلام ممنوعیت استفاده از قرص و يا کاندوم براي جلوگیری از حاملگی‌ است. این نه تنها قانون مذهبی‌ ضدّ زن است بلکه باعث پیشروی بیماری ایدز به خصوص در کشورهای عقب مانده و بین مردم فقیر در آفریقا شده است. به همین خاطر در جلوی تظاهرات از روی ماشین بزرگی‌ که دو طبقه داشت و روی آن باز بود بین مردم کاندوم میانداختند.

در سالهای گذشته موارد زیادی از تجاوز کشیشان به کودکان در کشورهای مختلف از جمله انگلیس و آلمان بر ملا شد. جالب این است که واتیکان و همین پاپ اعلام کردند که این امر ما است و خودمان به آن رسیدگی می‌کنیم و دولت و قانون کاری به ما نداشته باشد. که این باعث خشم بیشتر مردم شد. همهٔ اینها از طرف سخنرانان این تظاهرات اعلام شد و به عنوان جنایات واتیکان شمرده شد.

نگفته نماند که از بین ۱۰۰ نفر از نمایندگانی که قبل از شروع سخنرانی پاپ مجلس را ترک کرده بودند تعدادی به صف تظاهر کنندگان پیوستند. این موضوع از بلندگو اعلام شد و با استقبال تظاهر کنندگان روبرو شد.

در آخر این تظاهرات ۳ سخنران اصلی‌ از جمله مینا احدی در مقابل ۱۵۰۰۰ نفر تظاهر کنندگان صحبت کردند. سخنران اول داويد برگر یک کشیش سابق و نویسنده بود که با خاطر همجنسگرا بودن از کلیسا اخراج شده بود.

سخنران دوم میشایل اشمیت سالمون فیلسوف و سخنگوی سازمان هومانیست جردانو برونو و از تدارک دهندگان این تظاهرات بود. او در سخنرانی خود حقوق انسانی‌ را برشمرد و اعلام کرد که این حقوق شایسته انسانهای قرن ۲۱ است و نه قوانین مذهبی‌ عقب مانده. او گفت که ما خواهان رعایت امر جدایی مذهب از دولت هستیم.

سخنران سوم مینا احدی به عنوان سخنگوی کمیته بین المللی علیه سنگسار و کمیته بین المللی علیه اعدام و همچنین دبیر اول شورای اکس مسلم اجازه خواست که از طرف مردم ایران، افغانستان و همه کشورهای اسلامزده به مردم در تظاهرات درود بفرستد. مینا احدی در صحبت‌های خود به حمایت کلیسا از جریانات اسلامی در آلمان که میخواهند قوانین شریعه را در آلمان برای مسلمانان پیاده کنند اشاره کرد. و گفت که بیایید همه با هم دست آوردهای رنسانس را گرامی‌ بداریم و آنرا حفاظت کنیم. صحبتهای مینا احدی نیز با استقبال و ک‌ف زدن مردم مواجه شد.

پاپ روز جمعه نشستی با نمایندگان جریانات اسلامی در برلین داشته و گفته است که مسلمانان جزيي از کشور آلمان هستند. او همچنین گفته است که همکاری مسیحیان و مسلمانان در آلمان بسیار ثمر بخش است. در این نشست پاپ از دولت آلمان خواسته است که مذهب را فقط به عنوان یک امر خصوصی نبیند بلکه به ابعاد عمومی گسترش مذهب نیز توجه کند.

این یک واقعیت است که کلیسا و مسیحیان از حامیان سازمانهای اسلامی هستند و از قِبَل پیشرفت و نفوذ اسلام در آلمان و جوامع اروپایی استفاده خود را میبرند و تلاش میکنند مذهب را به طور کلی‌ در جامعه دوباره قوی کنند.

اما آن تظاهرات روز پنجشنبه با حضور وسیع و فعال مردم به نظر من نمایندگی‌ خواسته اکثریت مردم را میکرد. اکثریت مردم آلمان چه آتئیست و چه معتقد به خدا میخواهند که دست مذهب از دولت و زندگی‌شان کوتاه بماند و این را آن روز بلند با سخنرانی‌، رقص و موزیک و شادی نشان دادند.

 

 

بازگشت به صفحه اصلی