بازگشت به صفحه اصلی                      

علیه تبعیض
سازمان دفاع از حقوق زن در ایران

 

 

 

 

مینا احدی: موانع برای آزادی زن

 

 

 

 

 

علیه تبعیض: منظور شما از آزادی زن چیست، زن آزاد یعنی چه؟

مینا احدی: منظور من اینست كه زن انسانی برابر با مرد محسوب شود و نه اینكه تحت تكفل و یا نفقه بگیر مردان. منظور اینست كه زن آزاد باشد در مورد همه مسائل خودش از روابط خصوصی گرفته تا شركت در فعالیتهای اجتماعی خودش تصمیم بگیرد و دیگران به خود حق ندهند٬ در مورد زن به بهانه هایی از قبیل اینكه نمیداند و نمی فهمد و احساساتی هست و ناموس من است و ... تصمیم بگیرند. منظور اینست كه زن دستمزد برابر با مرد داشته و بدلیل جنسیت از حقوق خود محروم نشود. منظور اینست كه زن حق طلاق داشته باشد و حق تكفل فرزندانش را داشته باشد و خلاصه زیر همه قوانین و سنتهایی بزند كه امروز بویژه در ایران او را از همه حقوق انسانی اش محروم نموده است. ولی از نظر من كلمه آزادی بسیار فراتر از اینها است. آزادی و برابری در سطح قانون و حقوق ٬ یك امر است و آزادی كامل و مطلق همه انسانها یعنی عدم وابستگی انسانها به قید و بندهای اقتصادی و سیاسی و فرهنگی یك امر مهم دیگر است. از نظر من زن آزاد و همچنین مرد آزاد كسی است كه در این دنیا ٬ غم نان و سرپناه و یا قید فرهنگ و اخلاقیات عقب مانده ر نداشته و از بودن در این دنیا لذت ببرد. یعنی من طرفدار آزادی مطلق انسانها هستم.


علیه تبعیض: می توانید لیستی از حق ها را بگوئید که با تغییر قانون فورا زن به حقوق اش می رسد؟

مینا احدی: بله با لغو همه قوانین اسلامی و ارتجاعی موجود در ایران ٬ اگر در مورد زنان در ایران حرف میزنیم٬ زن به حق آزادی پوشش٬ آزادی سفر٬ آزادی روابط جنسی و یا حق طلاق و دستمزد برابر به ازای كار برابر و... دست می یابد. شما وقتی اعلام كنید قوانین اسلامی ملغی٬ دیگر جدا سازی جنسیتی و زن ناموس مرد است و سنگسار و كنترل زن را عملا از جلوی پای زنان برمیدارید.


علیه تبعیض: فرهنگ حاکم بر همه تار پود جامعه می گذارد که زن و مرد برابر باشد؟ ( منطورم فقط دولت نیست)



مینا احدی: از نظر من دولت و قوانین خیلی مهم هستند. طبعا فرهنگ و تارو پود جامعه هم مهم است در جامعه ای كه سی سال از بلندگوها ضدیت با زن ترویج و تبلیغ شده و دولت عملا از مرد سالاری با سنگسار و حجاب و شلاق و اسید دفاع كرده٬ و در جامعه ای كه اسلام سالیان سال چرخیده و رنگ خود را بویژه به حقوق زنان زده٬ بسیار مهم است كه در سطح فرهنگی و سیاسی و اخلاقیات ٬ به زن ستیزی حمله كنیم و بدون لكنت زبان این كار را بكنیم. تابو شكستن و دفاع بی قید و شرط از حقوق زنان و مقابله با همه رنگ ولعابهای اخلاقی و فرهنگی كه زن را تحقیر میكنند از جمله مهمترین كارهای ما بعد از سرنگونی حكومت اسلامی ایران است.



علیه تبعیض: فکر نمی کنید مذهب به این دلیل توانست زندگی زنان را سیاه کند چون جامعه مردسالار مشکل چندانی علیه تباه شدن زندگی زنان نداشت؟
 


مینا احدی: بنظر من در مورد مكانیزم به قدرت رسیدن جنبش اسلامی در ایران و افغانستان و سودان و سومالی و ... باید بیش از اینها حرف زد و نوشت. جامعه ای كه دفاع از حقوق زنان را با تمام وجود انجام نمیدهد و زنان را تنها میگذارد٬ بیشترین كمك را به قدرت گرفتن جنبش سیاه و انسان ستییز اسلامی میكند. در ایران فرمان خمینی مبنی بر حمله به زنان بی حجاب و بدحجاب٬ با موجی از اعتراض روبرو نشد و اسلامیها بعد از زنان ٬ سراغ كارگران و بقیه رفتند و پایه های حكومت شوم خود را محكم كردند. جنبش اسلامی با حمله به زنان شروع میكند برای دستیابی به قدرت چرا آنها هم میدانند جامعه از زنان دفاع لازم را نمیكند و میتوان از این نقطه ضعف جامعه حمله را سازمان داد.


علیه تبعیض: مبارزات برای رهائی زن در ایران با همین درجه از مبارزه که قابل مشاهده است امری زنانه باقی مانده است یا یک حرکت و جنبش عموم مردم برای برابری بین زن و مرد است. چه قدم های عملی ای باید برداشته شود؟
 


مینا احدی: در ایران حكومتی ضد زن و در عین حال ضد انسان ٬ ضد كارگر و ضد شادی و آزادی وجود دارد كه با موجی از اعتراض همگانی روبرو شده است. این حكومت میوه گندیده ای است كه با یك حركت عمومی خواهد افتاد و به این معنا امروز بویژه نسل جوان و نسل فیسبوك با كلیت این حكومت مبارزه میكند و زن و مرد جوان امروزی با زدن زیر همه مقررات و اخلاقیات و فرهنگ ضد انسانی اسلامی در حقیقت از حقوق و حرمت زنان دفاع میكنند. چرا كه یك جنبه مهم فرهنگ اسلامی ضدیت با زنان و روابط انسانی بین زن و مرد است. بنظر من در ایران یك جنبش قوی مدافع حقوق زنان در جریان است كه با زدن زیر پای فرهنگ مردسالار ٬ برای مدرنیته و آزادی و فرهنگ مدرن مبارزه میكند٬ اما هنوز هم بنظر من بیش از اینها باید از حقوق زنان و جایگاه مقابله با مردسالاری حرف زد و بیش از اینها همه را به اهمیت وجایگاه این مبارزات آگاه كرد.



علیه تبغیض: اهمیت و نقش فعالیت متشکل را در چه می بینید. توجه داشته باشیم، تقریبا به تعداد زنان در ایران مبارزه علیه این حکومت برای رهائی و آزادی زن وجود دارد ولی مبارزه متشکل و سازمان یافته اینطور برجسته نیست.
 


مینا احدی: بنظر من خودآگاهی در مورد معضل و مسئله زنان و همچنین سازمان یافتگی مبارزات زنان ٬ یك فاكتور مهم در تغییر زندگی زنان در هر شرایطی است. بطور مثال اگر حكومت اسلامی سرنگون شود٬ تنها تضمین اینكه مجددا سرزنان بی كلاه نمانده و این بار با توجیهات دیگری ٬ زنان را عقب نرانند اینست كه جنبش مدافع حقوق زنان متشكل باشد و زنان و مردان آزادیخواه ٬ این جنبه را جدی گرفته و برای تغییرات روزمره مبارزه كنند. و یا مثلا در مصر و تونس امروز٬ وجود یك جنبش متشكل و خود آگاه مدافع حقوق زنان میتواند یك تضمینی باشد در دفاع از تغییرات واقعی به نفع زنان و مقابله با پس زدن زنان و عدم توجه به خواستهای زنان و یا بنوعی تسلط مردسالاری و گرایشات مردسالارانه در این حركات. این حرکت سازمان یافته برای آزادی زن در ایران هم اکنون موجود است باید به آن پیوست.

 


 

علیه تیعیض، نشریه اي برای رهاي زن از ستم جنسی
 

بخش  فارسی علیه تبعیض      بخش انگلیسی سایت علیه تبعیض
 

 

بازگشت به صفحه اصلی