علیه تبعیض شماره ١٣


راهپیمائی زنان تونس برای حقوق برابر


سهیلا شریفی


روز شنبه بیست و نهم ژانویه زنان تونس دست به یک راهپیمائی برای پافشاری برای حقوق بهتر و تضمین آزادی بیشتر در آینده زدند. فعالین حقوق بشر، استادان زن دانشگاه و هنرپیشه های مشهور زن در میان صف راهپیمائی بودند که می گفتند می خواهند مطمئن شوند کسی حقوق بسختی به دست آمده انها را پس نخواهد گرفت و شرایط زندگی زنان بعد از انقلاب بهبود پیدا خواهد کرد. زنان تونس جریانات ارتجاعی اسلامی را می شناسند به این دلیل برای مقابله با آنها خود را سازمان داده اند.زنان تونس می گویند اجازه نخواهند داد هیچ دولتی حقوق حقه آنها را پس بگیرد. آسما بلقاسم یک وکیل سی و یک ساله می گوید "چیزی که قطعی است این است که ما زنان در تونس حقوقی داریم که هیچکس نمی تواند آنها را از ما پس بگیرد. نه جریانات اسلامی و نه هیچ جریان دیگری"
تونس از نظر حقوق و برابری زن و مرد درجه اول را در میان همه کشورهای عربی دارد. قانون حقوق مدنی در تونس که از سال ١٩۵۶ به اجرا در آمده است بسیاری از حقوق مدنی و برابر را برای زنان به رسمیت شناخته است. در این کشور زنان به همان اندازه مردان حق طلاق دارند و چند همسری در آن ممنوع است. زنان می توانند اسم فامیلی خودشان را روی کودکانشان بگذارند و استفاده از امکانات پزشکی و خدمات درمانی برای مادران و کودکان رایج و در دسترس عموم است. دسترسی به وسایل کنترل حاملگی آسان است و زنان وسیعا از آن استفاده می کنند. بیش از 59 درصد از دانشجویان تصیلات عالی در تونس زن هستند و ٧٢ در صد از داروسازان، ٤٢ درصد از پزشکان و ٢٧ درصد از قضات این کشور را زنان در بر می گیرند.
قوانین مدنی حقوق زن در تونس که از سال ١٩۵۶ توسط رئیس جمهور آن زمان تونس حبیب بورغیبا تدوین شد و این کشور را تا جائیکه به حقوق زن بر می گردد در صدر کشورهای عربی قرار داد، در سالهای اخیر توسط زین العابدین بن علی بعنوان حربه ای برای پنهان کردن اختناق حاکم بر کشور و نشان دادن چهره ای مدرن و سکولار از خود مورد استفاده قرار گرفته است. زنان در این کشور و تحت حاکمیت بی علی از خشونت و اختناق حاکم بی بهره نبوده و هرجا صدای اعتراض خود را بلند کرده ان به همان اندازه مورد سرکوب و زندان و تبعید و خشونت حاکم بر کشور قرار گرفته اند.
در جریان انقلاب اخیر تونس حضور گسترده و فعال زنان تونس در تظاهرات و اعتراضات خیابانی توجه بسیاری از رسانه های خارجی را بخود جلب کرده و جسارت و شجاعت زنان در این حرکتهای اعتراضی در بسیاری از گزارشات خارجی منعکس شده است. زنان تونس در دفاع از حقوق برابر و برای دفاع از آزادی و برابری و شرایط بهتر زندگی روز ٢٩ ژانویه دست به راهپیمائی زدند. آنها می دانند که از همین الان و تا زمانیکه هنوز مسئله قدرت کاملا روشن نشده است باید تلکیف خود را با هر جریان ضد زن و ارتجاعی روشن کنند و به اجرا درآمدن قوانینی که آزادی و برابری را در بر داشته باشد تضمین کنند. بقول خانم صباح محمودی یک استاد دانشگاه "ما می خواهیم این پیام را به جریانات اسلامی و مخصوصا جنبش انهدا برسانیم که ما زنان تونس حاضر نیستیم از حقوقمان بگذریم. در این کشور هر کس بر سر کار می آید باید بداند که زنان در تونس هوشیار هستند و عقب نخواهند نشست.